Tomatfest på Ekholmshöjden

Publicerat: 17 september, 2015 i Skärholmen
Etiketter:, , ,

En kille som heter Marcus hade läst böckerna om Lasse-Maja, som hade en klubb som hette Lasse-Majas Detektivbyrå. Han tyckte det verkade kul med en klubb där man kunde skriva protokoll, ha sammanträden och planera fester, så han föreslog att vi skulle starta en.

Sagt och gjort. Vi hade styrelsesammanträde där vi bildade föreningen Tomatklubben och förde protokoll. Vi tvångsanslöt släkten och några fick viktiga poster. Ola  blev kassör och vi själva blev ordförande respektive vice. Årsavgiften fastställdes till 20 kronor om året. Vi planerade att hålla en  tomatfest.

Alla i familjen fick tomatplantor som hade odlats i ett fönster på Ekholmsvägen. Plantorna som Marcus tog hem fick vara fosterbarn hos bekanta medan de var på semester i Italien. Omöjligt att ta med tomatplantor på flyget. En del plantor såldes på en loppis.  Tomatplantorna som var kvar i Skärholmen växte sig kämpahöga på balkongen .

Tomatplanorna på balkongen

Tomatplantorna på balkongen

Tomaterna blev så småningom röda och avnjöts som pålägg på smörgåsar och i sallader. Tyvärr fick vi ställa in den planerade Tomatfesten det året på grund av sjukdom.  Men i år har vi tagit nya tag. Frösådden gjord sedan länge.  I mars var det dags att plantera om från liten till stor kruka så tomatskotten fick utrymme att växa.

Här ser ni hur Marcus är i full färd med omplanteringen i baljor jag tiggt nere i pizzerian på Torget och borrat hål i botten på.

Marcus omplanterar de små tomatskotten i stora majonäsbaljor.

Marcus omplanterar de små tomatskotten i stora majonäsbaljor.

Sedan fortsatte tomaterna att växa sig höga på  balkongen. Det var en kall juni och då fick nog plantorna en chock. För det är först sent i augusti som det blev dags att skicka ut kallelse till festen som skulle gå av stapeln den 29 augusti klockan 15. När medlemmarna anlände delades nedanstående förslag till tomatlekar ut:

TOMATLEKAR

Sen bar det av till Ekholmsparken där vi började med att både stora och små hoppade säck, Jag sade klara, färdiga, gå. Vem som vann var lite oklart. Sedan sprang alla med tomatsked i munnen samt lekte Hela havet stormar runt bänken som  omgav ett träd. Så många bilder på tävlandet har jag inte då alla var så upptagna med att tävla. Så några av barnen var vänliga och poserade för att försöka återskapa upplevelsen att ta sig fram med benen i en säck.

Här hoppar Marcus och Tilda säck.

Här hoppar Marcus och Tilda säck.

Men vi var många vuxna där också

Här syns Marianne, Katarina och Ella. August skymtar med sitt blåda hår.

Här syns Marianne, Katarina och Ella. August skymtar där bak med sitt blåa hår. Ola och Lasse är upptagna med annat

Efteråt begav vi oss hemåt för fortsättningen. Marcus instruerade hur man gjorde ”Tomatgömman”. Den som hittade flest vann. Fast alla vann då de kämpat väl och fick medalj runt halsen. Sen vidtog hamburgerfest med glass. Alla hade spetsiga hattar på huvudet. Vi hurrade för Tomatfesten och bestämde att det skulle bli en tradition.

Med mina egna tomater har det gått sämre för i år på grund av att juni var så kall. Först nu i september börjar tomaterna bli röda på balkongen. Varje morgon plockar jag en att ha på lilla mackan. Men det blir många gröna som inte kommer att nå det stadiet i år. Men det är samma över hela stan säger vänner och bekanta. Kanske kan man stänga till inglasningen när höstvindarna börjar vina så de får mogna i lite mer skyddad miljö.

Om ni tittar noga så syns en liten röd tomat bland alla blad och gröna frukter.

Om ni tittar noga så syns en liten röd tomat bland alla blad och gröna frukter.

Kommentarer inaktiverade.