En akutvård i kris

Publicerat: 13 januari, 2017 i Skärholmen
Etiketter:, , , ,

 Under trettonhelgen var jag tvungen att söka akutvård på grund av halsfluss. Det blev en kamp och fick mig att ifrågasätta både det ena och andra  av dagens akutvård, som enligt media är en katastrof. Det tycker jag med men inte av samma orsaker som media anger.

Först ringde jag Sjukvårdsupplysningen (eller Vårdguiden som det numera  heter  i det  förändringsraseri som råder) för att få råd om vad jag skulle göra. När de hört min historia sa det strängt att jag måste söka läkare samma dag och erbjöd sig att koppla till en Närakut för tidsbeställning. Då det var tidigt på morgonen var jag varken  klädd eller hade ätit frukost. Dessutom är det en bit att resa från Skärholmen till närmaste Närakut. Så jag avböjde den hjälpen. Det skulle jag aldrig ha gjort med tanke på vad som sedan hände.

När jag var klar att åka ringde jag själv en Närakut, som man kunde åka tunnelbana till. De hade inga tider och när de såg min bostadsadress informerade de om att jag inte hörde dit. Senare fick jag reda på att man i teorin kan söka vilken Närakut som helst men det stämmer inte i praktiken. Nåväl jag ringde den Närakut, som stämde med min så kallade ”listning”.  De hade inga tider. De tipsade mig om att jag kunde åka till Huddingeakuten för de hade öppnat en ”lättakut”. För att ta mig dit, som ligger ganska långt bort på en åker, måste jag ge mig ut i  snövädret med feber och kraftig hosta och vänta på en buss eftersom taxi är för dyrt för min börs.  Dessutom visste jag sen tidigare att Huddinge sjukhus inte har något apotek värt namnet så hade jag fått pencilin utskrivet var risken stor att jag måste in till stan med pendeltåg för att  skaffa medicin. Så jag avstod och beslutade vänta till nästa dag när det var vardag och min vårdcentral var öppen.

Ringde dem tidigt  på tidsbeställningen. Men de hade inga akuttider. Informerades då om att orsaken var att flera läkare var sjuka. Vågade inte fråga varför de inte satte in övertider. Man vill ju inte kräva för mycket och göra sig obekväm. Då jag hade åldern inne ringde jag också den Äldremottagning, som nyligen öppnats på vårdcentralen. De tog inga akutfall. Sen slog jag upp Cityakuten på Internet. Men de tog inga öron-näsa-hals-fall utan remiss enligt ett avtal med landstinget.

Så jag ringde Sjukvårdsupplysningen för andra gången. Där drog jag min historia igen och de erbjöd sig att koppla mig till Närakutens telefonkö, vilket jag tacksamt sa ja till. Där svarade  en automatisk telefonsvarare ”det är så många som ringer just nu att vi ber dig återkomma”. Då fick jag göra om proceduren och den här gången hamnade jag i kön.  Till min lycka var det då bara sex personer före. Hyfsat tyckte jag och satte mig med en god bok och väntade. Det var bara det att för varje steg man tog sig framåt i kön gick det evig tid. Som exempel: när det var fyra före i kön en halvtimme. När jag var först i kön också en halvtimme. De andra stegen gick lite fortare. Hade bestämt mig för att inte ge upp förrän jag kom fram eller blev bortkopplad. Med mobiltelefonen tryckt mot örat satt jag där i totalt en och en halv timme innan jag kom fram och ”kors i taket” fick en tid.

När jag sedan tog mig till den bokade Närakuten i god tid förväntade jag mig en smockfull mottagning. Så var det inte. Det var glest med folk i en stor fräsch lokal. Såg bara till en doktor, som betjänades av en kassörska, en sjuksköterska och någon som satt och skrev, förmodligen en läkarsekreterare. Jag häpnade över att de inte assisterade fler doktorer utan fick sitta och rulla tummarna medan kön sakta betades av. Jag ropades upp en halvtimme innan min bokade tid.

All heder åt doktorn. Han gjorde sitt jobb. Vänligt dessutom. Men min reaktion efteråt var att jag synat en bluff. Varför så lång väntetid i telefon när det nästan inte fanns några människor på mottagningen? Försöker landstinget få det att framstå att de har problem som de själva förvärrar? För alla är inte så envisa som jag utan åker till några av de stora akutsjukhusen när ingen annan del av vården hjälper dem. Inte undra på att det är fullt där när inget annat verkar fungera i krislägen.

PS Jag har utelämnat vilka olika vårdinrättningar det här handlar om därför att jag ser det inträffade som ett generellt problem inte brister hos enskilda mottagningar. DS

Annonser

Kommentarer inaktiverade.