Nu har biblioteket gjort som Abba-muséet

Publicerat: 5 november, 2016 i Skärholmen
Etiketter:, ,

Igår när jag var på biblioteket stod en stor skylt innanför dörren, som trumpetade ut:

                                           VI HAR SLUTAT MED KONTANTER

Det informerades om att man nu hade utrustats med tiotusenkronorskortläsare att användas för våra små försenings- och beställningsavgifter. Antar att varje kortdragning även ger en slant till banken. Generöst tillät man också besökarna möjligheten att göra kortbetalningar på nätet via hemsidan, vilken förändring förmodligen kostat en bra slant i konsultarvoden. Finns det för mycket pengar i biblioteksväsendet så man måste hitta på såna här ”framsteg”? Pengar som i stället hade kunnat läggas på böcker.

Jag stod förstummad inför denna eftergift till bankerna. En eftergift de delar med Abbamuséet och någon enstaka affär. Biblioteket går med andra ord  i bräschen för det kontantlösa samhället. Ingen möjlighet att slippa undan finns heller utom att sluta registrera sina boklån. Jag undrar vad nästa steg blir? Inträdesavgift av besökarna? Eller hyra för studieplatser?

Jag undrar varför ledningen för Stockholms stadsbibliotek hittat på detta? Har de för lite att göra? Eller vill de se till att kurserna på bankaktier stiger? För de kan ju knappast skylla på rånrisken?

                                                                            Publicerad i Södra sidan

Kommentarer inaktiverade.