Hur ska det gå för alla dessa köpcentrum?

Publicerat: 8 februari, 2017 i Skärholmen
Etiketter:, , , , , ,

Emporia näst störst i Sverige

Nyligen var jag i Malmö och besökte släktingar. Vi  gjorde då bland annat utflykter till två av stans köpcentrum. Först besökte vi  Emporia, som är Malmös nya flaggskepp. Jättestort, sägs vara Skandinaviens  tvåa efter Mall of Scandinavia, med över 200 butiker och 93 000 kvm yta. Inuti liknade det ett enormt rymdskepp med rulltrappor i olika färger så man ska kunna orientera sig och inte gå vilse bland alla varor. Det var superfräscht med modern konst och vackra sittplatser,  där man inte ens behöver äta för att få vila sina fötter. Där fanns förstås det vanliga utbudet av kedjebutiker men också lite nyheter. Bland annat hade Odd Molly en butik och Hamleys (världens största leksaksbutik i London)  en filial. Fast det var dyrt där sa min värdinna, så vi drog vidare till Myrorna, som har en butik där de hade dukat upp designglas och exklusiva tallrikar. Inget för fattiglappar precis.

Näthandeln kommer att ta över enligt forskarna

Samtidigt undrade jag hur man vågade satsa så stort. I en artikel i DN 15/12 2016 uttrycker professor Ulf Johansson och forskaren Johan Anselmsson, båda från Lund, åsikten att näthandeln på sikt kommer att ta över kunderna. Bara logistiken blir bättre med hemleveranser på utlovade tider och utlämningsställen nära där folk bor.

Zlatans Rosengård

Då jag, som är  totalt ointresserad av sport faktiskt såg ett program om Zlatan och beundrade hans målkonst ville jag också se var han kommer från. Detta så jag kan  skryta lite för barn i Skärholmen att jag varit i Rosengård, där deras fotbollsidol är född och uppvuxen. Det visade sig vara ett stort område som bestod av många olika husgrupper där nästan bara invandrare bor. Det finns flera sådana områden i Malmö men Rosengård är störst.

Vi parkerade utanför Rosengårds centrum och gick in. Trots att vi först möttes av Kjell & Companys blåvita skylt var det en helt annan stämning här än i Emporia. Där fanns nästan inga invandrare här var det bara sådana. Vi såg fladdrande skynken framför tomma lokaler precis som i Skärholmen. Men annars fanns det många intressanta butiker. Med andra varor än på Emporia. Billigare var det också. Jag hittade en stor låda med minst 40 Barbiekläder för 300 kronor. Ett hemsytt fynd. Det kliade i fingrarna att köpa till någon av småflickorna i min familj, men jag var sparsam och avstod. I en välsorterad barnklädesaffär köpte jag i stället två öronskydd i fluffigt material för tio kronor styck, som skulle passa flickorna fint i vinterkylan.  

Vi skulle ta ut medicin och gjorde ett besök på Apoteket Kronan, som låg i mitten av Centrumet. Men där var servicen usel. Vi fick  vänta 45-50 minuter innan någon betjänade oss, lika länge som på gamla Apotekets dagar. Något sånt hade aldrig accepterats i Stockholms innerstad så jag misstänker  att diskriminering av kundunderlaget var en förklaring

Sen sneddade vi förbi ett café där det bara satt bara män och samtalade och drack kaffe. Det såg ut som vilket café som helst i Mellanöstern. Inte som i dagens Skärholmen,  där alla blandas.

Ägs av utländska företag

Men marknader  har alltid funnits och just nu ser dom ut så här. Skillnaden är att förr hade hantverkare och bönder sina egna små stånd och kontrollerade inkomsterna av det de tillverkat eller odlat. Vad gäller Emporia står ett svenskt namn, som ägare men det ägs egentligen av ett franskt bolag och en holländsk pensionsfond. SKHLM ägs av det brittiska företaget Grosvenor. I dessa fall stannar inte köpcentrumens vinster i Sverige utan hamnar långt bort i något skatteparadis enligt de regler som gäller i globaliseringens tidevarv. Men Rosengårds centrum ägs av ett malmöitiskt fastighetsbolag, så där blir  pengarna nog kvar hemmavid så närområdet förhoppningsvis kan få investeringskapital.

Bra kommunikationer

Emporia låg nära tåg som kunde ta dig till Kastrup på nolltid och bussförbindelser med resten av Malmö. Till Rosengårds centrum gick det bussar direkt från Malmös centrala delar.  Båda ställena gick alltså att nå  även om man inte hade bil, vilket var en stor fördel jämfört med Kungens kurva hemmavid.

bild-till-blogginlagg-om-kopcentrum

En frusen morgon utanför SKHLM där Åhléns utförsäljningsskyltar syns i bakgrunden

Hur kommer det att gå i framtiden?

De tidigare nämnda forskarna säger att de stora köpcentrumen går bra medan de mindre förtvinar. Stämmer ju bra om man tänker på att Rosengård och SKHLM kämpar med tomma butiksytor. En åtgärd vore ju att sänka hyrorna så företagen kan gå runt ekonomiskt  i stället för att ge upp. Men ägarna  har miljardlån från köpet och deras ekonomiska kalkyler gör att de måste sträva uppåt för att få det hela att gå ihop. Annars tvingas de i konkurs. Men då tar  förhoppningsvis nya friska krafter vid för handla kommer vi alltid att göra.

Kommentarer inaktiverade.