Bergbanan

Publicerat: 3 april, 2015 i bergbanan, Skärholmen
Etiketter:

För någon vecka sen var situationen med vår bergbana värre än någonsin. Den har stått stilla stora delar av det sista året. Visst skrev lokalpressen om saken men aldrig riksmedia, vilket oroade mig och andra. Det är nämligen i Stadshuset som pengar äskas om en förändring och vår situation på Skärholmsberget behöver spridas in till stan. Jag gjorde ett försök och skrev följande inlägg till Aftonbladet, Expressen, ABC-nytt och Dagens Nyheter.

Glömde då att berätta det värsta med bergbanan är när man oförberedd ska ta sig hem och upptäcker att bergbanan som vanligt är trasig. Då har ingen buss hunnit beställas och alternativen man har är att gå upp för trappan om man har krafter eller ta bakvägen via vår mördarbacke eller ta taxi för dyra pengar. Allt är svårt speciellt för gamla, handikappade, trötta, panka och fullastade.

Här är mailet jag skickade:

”Hej!

Vill tipsa  er om en historia i Skärholmen som blivit en följetong med svåra konsekvenser för de boende.

Det handlar om vår bergbana som installerades för cirka tolv år sedan. Den krånglade från första början. Många människor skyllde på ”ungdomarna”, men det visade sig så småningom att det var en dålig produkt, som förmodligen valts ut av lågprisskäl vid en upphandling. Samma företag som tillverkade banan har också gjort det i Liljeholmen och på Globen. Där har också problem funnits men har inte varit lika omfattande. Under åren har bergbanan ibland stått stilla måandsvis och med ständiga avbrott på längre/kortare perioder. Vi boende har i stället fått nöja oss med en liten buss som kört framför allt boende med rullatorer, käppar, småbarn  samt människor med mycket att bära upp på Höjden, som finns i Skärholmen. För att ta sig dit till fots får man antingen gå upp för en hög och lång supertrappa eller en mördarbacke, som slingrar sig upp mot toppen. På senare år har det byggts en del och ombildats till bostadsrätter, vilket gör att många känner sig lurade hit då det inte visste om det här vid köpet. En hel del har också flyttat genom åren på grund av bergbanan.

Ersättningsbussen som ska ta oss upp gick de första elva åren bara till fyra på helger och halv åtta på vardagar. Att gå en kurs var omöjligt om man inte orkade ta den mörka backiga omvägen upp. Alla här som har kvällsjobb, ville besöka släktkalas på helgen eller kom hem trötta fick klara sig bäst det gick. Nu är det lite bättre för nu går bergbanan till åtta på helgerna och elva på  kvällarna Även om det inte alltid stämmer. Men ändå ett framsteg. Man vet aldrig riktigt när bussen kommer och får ställa sig att vänta på måfå. När den anländer är det ofta panik. särskilt på eftermiddagarna. Det är slagsmål om att komma med och få upp rullatorer, shoppingvagnar och barnvagnar. Bussen är liten och har inga trappsteg så de med rörelsehinder får dras och lyftas in.

Det senaste året har problemet accelererat och lokalpressen har engagerat sig. Vi har fått löfte från Trafikkontoret att detta ska åtgärdas genom rivning och/eller nybyggad. Men tidpunkten flyttas hela tiden fram. Och vem vet om Stadshuset  kommer att ge pengar. Ett område som är fullt med invandrare och låginkomsttagare är inte högprioriterat. Det har vi sett många exempel på under åren.

Just nu börjar det verkligen gå åt helvete. Bussen som ska köra oss upp har stora svårigheter att komma in på vändplanen bakom kyrkan där den har en ”hållplats”, som aldrig kan användas. Det pågår ett vägbygge och den vanliga strida strömmen av bilar finns överallt. Idag fick en chaufför till och med backa ut till stora vägen. Annars händer det dagligen att de får försöka vända på gångvägen in mot tunnelbaneingången. Det finns nästan aldrig och har aldrig funnits någon plats att ställa bussen så man kan släppa på och av passagerare vid en trottoar utan det får ske ute på gatan med stor risk för olyckor när människor med rörelsehinder eller småbarn ska hjälpas upp på bussen medan bilar svärmar omkring. Chaufförerna försöker nog beskriva den svåra situationen för sin uppdragsgivare men ingen förändring sker. Gamla människor blir fångar upp på Höjden då det blir ett så ansträngande företag att ta sig ner till Centrum

Min önskan är naturligtvis att ni ska göra något om det här. Om det finns plats för ett förortsproblem. Orsaken är att vi upplever oss ha stora svårigheter att nå fram till ”de som bestämmer” och få en ändring till stånd. Här handlar det ju också om hur dåligt de perifera förorterna sköts. Även om Skärholmen visar vissa tecken på gentrifiering är vi inte där ännu utan vi  bär alla på misstanken att hade det här varit innerstan hade problemen varit lösta för länge sen.”

Det kom aldrig ens något svar på det här mailet. Var en av orsakerna till att jag startade den här bloggen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s