Att handla på nätet

Publicerat: 2 april, 2018 i Skärholmen
Etiketter:, , , , , , , , , , , , , ,

Det här inlägget bygger på mina egna erfarenheter och kunskaper om hur man handlar på nätet på ett så säkert sätt som möjligt samt en del andra reflektioner kring ämnet.  Jag har under många år handlat det mesta på det sättet och genomfört upp mot 1000 transaktioner. Näthandeln är också stadd i utveckling och konkurrerar ut fler och fler butiker så att det i framtiden är nödvändigt att lära sig konsten.

SVERIGE

Det finns många fördelar med att handla från svenska webbbutiker. Man talar samma språk, delar kultur och  många erfarenheter, men det finns trots det en del fallgropar att undvika.

När jag själv handlar från svenska sidor  tittar jag alltid efter om de är certifierade av Trygg e-handel. De har en rund gul symbol med ett hänglås i. Detta hade jag exempelvis stor användning av när jag köpte en saltinhalator från Klingel förra året. Sidan där jag skulle köpa från var konstigt konstruerad och jag hade  svårt att komma igenom köpprocessen. Men då jag verkligen behövde varan så envisades jag. Lite dumt kanske. Det ledde till att jag fick levererat helt fel mängd och inte hela beställningen. Då jag upplevde att jag inte fick ordentlig respons av Klingels kundtjänst kontaktade jag Trygg e-handel. Deras personal bevakade sedan mitt ärende steg för steg och släppte inte taget och till slut blev allt rätt. Jag har god erfarenhet av denna certifiering, som jag faktiskt inte sett någon annanstans i världen. Nu sker ju sällan fel och problem men det skadar aldrig att kontakta kundtjänst innan köp (i alla fall av dyrare saker) och fråga någon fråga. Sen kan du konstatera hur fort och korrekt de svarar. Säger rätt mycket om företagets omsorg om kunderna.

I Sverige finns det ett betalningsföretag som heter  Klarna, som många säljare väljer därför de anser att det ger köparen  många valmöjligheter att betala. Det finns möjlighet att få faktura, avbetalning och direktbetalning med kreditkort. Man erbjuder inte Paypal eller liknande. Tyvärr hade de tidigare, enligt många på nätet, satt i system att skicka ut fakturan för sent så kunden inte hann betala i tid och  kunde påföras förseningsavgift. Idag har de bättrat sig Att kunden betalar med kreditkort tjänar inte Klarna så mycket pengar på men är ändå sättet jag alltid väljer när Klarna är betalningsleverantör. För säkerhets skull. Då står jag inte i skuld till någon. En del andra betalningslösningar har liknande system som Klarna. Att betala in på ett bankkonto ges ibland som alternativ. Då får man använda sitt omdöme om personen och/eller företaget är seriöst.

Det är alltid bra att söka på nätet i förväg om företag man tänker köpa från Då kan du få en uppfattning om hur deras rykte är. Se upp om det  finns många som har klagat varvat med lovord. Då kan det vara företaget själv som försöker rädda situationen.

Om något går fel (vilket sällan händer) brukar jag först kontakta kundtjänsten, sen eventuellt certifieringsföretag och sist banken (om man betalat  med kreditkort)  En gång köpte jag en klänning från Saudiarabien med kreditkort som aldrig kom fram. Då mailade jag med deras kundtjänst, som sade att paketet förmodligen blivit stulet någonstans på vägen. Då svarade jag att jag skulle anmäla till Mastercard att jag inte fått varan, vilket skulle påverka deras möjligheter att fortsätta använda kreditkortsbetalningar. Han lovade att ordna en ny leverans och ett paket innehållande klänningen anlände efter ett tag rekommenderat.

Att handla på Blocket kan ofta ge riktiga klipp. Men man måste tanka på att många annonser är helt privata och att det  inte finns någon garanti utom möjligen den som Blocket erbjuder genom ”Blocketpaketet”. Därför brukar jag alltid träffa säljaren vid överlämnandet och betala  direkt. Om det inte gäller hemstickade vantar  för 200 kronor. Man får  återigen lita på sitt omdöme.

Tradera säljer mer småsaker än Blocket och har också direktköp samt budgivning. Vid det senare ska man tänka på att anteckna i sin almanacka när sista budgivningen går och strax före sluttid gå in på nätet och bjuda. Att trissa upp priset i förväg är bara onödigt. Det kan andra hålla på med. Sist köpte jag lego (en massa kilo för  bygge). När jag skulle betala gick inte betalningen igenom. Det var en massa krångel och till slut fick jag betala direkt  till säljaren, vilket var lite komplicerat för han fattade inte vad som var  clearingnummer och vad som var banknummer. Till slut fick jag gå ner till banken för att få hjälp. Men paketet kom till  slut när säljaren fått pengarna.

Ett bra svenskt företag att handla från är Apotea.se.  Priserna utklassar alla apotek så man tjänar mycket på att köpa därifrån. Deras leveranser fungerar utmärkt och är ibland gratis. Man kan till och med få raska gossar som kommer hem med paketet om man ligger sjuk i snuva.

ATT KÖPA BÖCKER

I Sverige är Bokus och Adlibris de största. De har lägre  priser än bokhandeln och håller på att utkonkurrera de lokala bokhandlarna. Kanske  bäst att stödja dem ibland för att ha dem kvar?

Tidigare fanns det en suverän tjänst som hette Bokbörsen där man som privatperson kunde köpa och sälja böcker. Den finns kvar men tar numera en enhetsfrakt på 50 kronor och har omorganiserats så den bäst passar kommersiell  verksamhet. Många  privatpersoner har gått över att sälja och köpa böcker på Tradera och andra boksajter i stället.

I England finns Alibris,co.uk (obs utan d), som säljer begagnade böcker. De tar för närvarande 50 kronor i avgift till Sverige, men erbjuder rabatt om man köper fler böcker från samma säljare. Blir i allmänhet mycket billigare än att köpa från Amazon. Men man kan titta på Amazons kundomdömen om en bok innan köp.

AMAZON

Så länge England inte gått ur EU kan man handla från amazon.co.uk utan att paketet fastnar i tullen. De lägger nämligen till svensk moms i betalningsprocessen. Amazon är en sajt som har allt. Bra att handla julklappar från då utbudet i svenska köpcentrum numera kan vara rätt  enformigt. Man får fraktkostnaden först när man passerat genom betalningssystemet men innan man betalar. Jag har köpt mycket från dem utan problem. Har fått reklamera några gånger med lyckat resultat, bland annat när jag hade köpt ett svart halsband men fick ett mörkblått. Om ni har sett de  enorma lager där de anställda susar fram för att plocka ihop order så är det förståeligt. Men tilläggas bör att om man behöver få svar på något är det ett myller av färdigskrivna svar man måste ta sig igenom innan man når kontaktmöjligheter. Sist ville de att jag skulle ringa då mailen  inte fungerade. Det är inte så lätt för en svensk med vissa hörselproblem. Tycker att sajten varit lite misskött på senaste året och föredrar därför ofta ebay.

EBAY

är en sajt jag uppskattar mycket. Där kan man köpa från små tillverkare över hela världen, vilket har låtit också vanliga konsumenter dra nytta av globaliseringen. Numera går det inte längre att köpa från världen utanför  EU, men det är ändå en skattkista om man på vänsterraden klickar i att man bara vill se varor som säljs från Europa. Den finns i USA (ebay.com), England (ebay.co.uk), Frankrike (ebay.fr) och Tyskland (ebay.de). Kanske i ytterligare  länder jag inte har språklig kompetens för. Tar man fram sitt engelska lexikon  och sin gamla skolfranska eller tyska är det inte en omöjlighet att handla i Ebays europeiska avdelningar.

Ebay ger möjligheten att betala via Paypal, som ger ett högt köparskydd. Deras system bygger på att människor är ärliga mot varandra och inte säger att man inte fått en vara bara för att få pengarna tillbaka. Levereras varan efter angiven leveranstid kan det till och med vara svårt att se till att  säljaren får pengar  tillbaka.  Det dyraste jag köpt på ebay var en lyxig strykbräda för 825 kronor. Tänkte att jag då  slapp köpa den i stan och bära hem på tunnelbanan. Tyvärr levererades den inte och trots att företaget angav en ”shipping code” fick jag prompt pengarna tillbaka av Paypal.

Det man annars ska  tänka på när man handlar på ebay är att kontrollera säljarens rekommendationer och kontrollera leveranskostnaden till Sverige. Man ska också vara medveten om att säljaren sätter betyg på köparen.

IHERB

IHerb är ett amerikanskt ”warehouse”, där man säljer hygienprodukter, kosttillskott och mycket annat. Totalt har de 35 000 varor i sitt sortiment. Jag köper bland annat D-vitamin därifrån och har då stor valmöjlighet mellan olika tillverkare och produkter. De har humana fraktpriser om man väljer postvägen och erbjuder ofta rabatter och möjlighet att köpa prover av produkter. Jag avser att fortsätta handla från dem trots de 75 kronorna som tillkommer i förtullningsprocessen då urvalet är så stort och spännande.

FÖRETAG UTANFÖR EU

Ibland kan det således vara värt att betala de 75 kronor PostNord vill ha för paket utanför EU samt självklart eventuell tull och moms. Man kanske köper stora mängder från Alibaba.com (där man köper direkt från fabrikerna i Kina) eller från ovan nämnda IHerb.  Dessutom kan man också ha behov av saker, som  inte går att få tag på inom EU.

I media har jag nyligen läst att det finns planer på att i samarbete med utomeuropeiska  företag  lägga svensk moms direkt på varorna så att Postnord slipper den omständiga processen att förtulla framför allt småpaket. Eftersom EU för närvarande rekommenderar att varor under 22 euro ska passera utan tullklarering finns det en del firmor i andra europeiska länder som har planer på att fungera som mellanhand och då bli ett slags dotterbolag till de utomeuropeiska bolagen. Man skulle då bara packa om varorna mot en mindre avgift. Det är också sagt att EU kommer med nya förhållningsrekommendationer inom de närmaste åren.

TILL SLUT NÅGRA ALLMÄNNA TIPS

-Sök på Google det du önskar så får du en massa tips om var det finns

-Läs annonsen noga

-Börja handla med småsaker tills du blir van

-Lämna aldrig ut ditt personnummer

-Använd alltid ditt omdöme

Kommentarer inaktiverade.